DEPREM SİMÜLASYON MERKEZİ AÇILDI
Başakşehir Belediyesi, deprem anında yapılması gerekenlerin anlatıldığı ve çocukların afetlere karşı bilinçlendirildiği Deprem Simülasyon Merkezi’ni törenle hizmete açtı.
Açılışta konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Bilinçlendirme çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. İlçemizi depreme dayanıklı, güçlü, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olarak hazırlıyoruz” dedi.
Başakşehir Belediyesi tarafından yapılan Kayaşehir Kültür ve Yaşam Parkı’nda bulunan Deprem Simülasyon Merkezi, düzenlenen bir törenle hizmete girdi. Açılış törenine; Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Başkan Yardımcıları Mehmet Tayip Tanrıkulu ile Serkan Çelik, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, birim müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“İlçemizi depreme dayanıklı bir şehir olarak hazırlıyoruz”
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada 1-7 Mart Deprem Haftası’nda, ilçedeki çocuklara ve vatandaşlara yönelik depremle ilgili bilinçlendirme çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, “Bugün açılışını yaptığımız simülasyon odasında çocuklarımıza önce sivil savunma eğitimi verip hemen ardından yapay deprem deneyimi yaşatarak deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim çalışmaları yapacağız. Başakşehir, kayalık bir bölge üzerine kurulduğu için deprem konusunda avantajlı bir ilçeyiz. Bilinçlendirme çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. İlçemizi depreme dayanıklı, güçlü, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olarak hazırlıyoruz. Tüm amacımız bu.” diye konuştu.
“Marmara’da büyük bir deprem bekliyoruz”
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da, depremle ilgili bilinçlendirme çalışmalarından dolayı Başakşehir Belediyesi’ne ve Başkan Kartoğlu’na teşekkür ederek şunları söyledi: “Burası, geleceğimiz olan çocuklar için çok önemli bir tesis. Bizler depremi ne kadar anlatsak da, yaşamak farklı. İnsanlar, bu simülasyon merkezinde depremi bizzat yaşıyorlar. Bu önemli bir deneyim. Deprem bizim gerçeğimiz. Marmara’da denizin içerisinde büyük bir deprem bekliyoruz. 10 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen bir depreme karşı şimdiden bu tarz çalışmaların yapılması ve eğitimlerin düzenlenmesi gerçekten çok önemli.”
Öğrencilere ‘Temel Afet Bilinci Eğitimi’
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, daha sonra deprem anında yapılması gerekenler konusunda konuklara ve öğrencilere önemli bilgiler aktardı. Sivil Savunma Eğitmeni Jeoloji Mühendisi Habip Polat da, Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine “Temel Afet Bilinci Eğitimi” verdi. Eğitim ardından öğrencilere, simülatörde 5.4 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerde sınıfta ve evde nasıl hareket etmeleri gerektiği uygulamalı olarak gösterildi.
Program sonunda katılımcılara, “Tedbir Hayat Kurtarır” ve “Yapısal Olmayan Tehlikeler Azaltılabilir” başlıklı bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.